Friday, April 12, 2013

Tázriá-Mecorá: Rituális megtisztulás

Ezen a  héten két szakaszt olvasunk fel a tórából. Már említettem Mózes harmadik könyve elején, hogy sok szempontból ez a könyv a legnehezebb a mai magyarázó szempontjából és nekünk is nehezebb a mondanivalóját sokszor megértenünk. Ennek a fő oka könyv elsődleges témájában, a szentély és áldozati törvényekben keresendő. Egyrészt, a felsorolt törvények adottak és - a jelző talán túlzó, de mindenképpen szubjektív - szárazak. Másrészt távoliak tőlünk, a mi generációnknak nincsen szentélye sőt, ember emlékezet óta nincs, és ezért a személyes kapcsolatunk, élményeink hiányában nehezebb befogadnunk ezeket a kérdéseket és problémákat.

Ezek a hetiszakaszok még ehhez a könyvhöz képest is nehezek. A fő témája a különbözőféle rituális tisztátalanságok, mint szülés és betegséget. Mi a jelentősége ezeknek a kérdéseknek? Miért fordít a tóra ilyen nagy figyelmet erre a témára is miért ilyen nehéz nekünk megemészteni ezt?

A rituális tisztasággal kapcsolatban Rav Kook a következő alapelvet írta le: minél összetettebb valaminek a szellemi szerkezete, annál nagyobb fokú tisztaság szükségeltetik hozzá. A szentély szolgálata ennek ez eklatáns példája. Templomnak komoly erkölcsi és szent hatása volt az élet különböző aspektusaira az isteni kinyilatkoztatásoktól (próféciák) az első szentély végéig az emberek egyszerű érzéseiig. Ebben még anyagi dolgok is beletartoztak, mint az áldozatok húsa, színe, szaga és úgy általában a fizikai valójuk. És pontosan emiatt az összetett jelenség miatt a templomi szolgálat tisztasága pontos definiciót kaptunk és ebbe beletartoztak az olyan kérdések, mint akár a visszataszító bőrbetegségek kezelése.

A templomi szolgálattal ellentétben, az olyan tevékenységek, mint például a tóra tanulás, mely főleg a szellemi és erkölcsi valónkra hat, nem vagyunk kötelezve olyan összetett tisztaság betartására, mint amit olvashatunk a szentély szolgálatával kapcsolatban. Persze, a tóra tanulásnak meg kell adni a neki járó tiszteletet, de tórát akkor is tanulhatunk ha tisztátalanok vagyunk. Ahogy a misna írja: "Úgy, ahogy a tűz sem tud tisztátalanná válni ugyanúgy a tóra szavai sem lesznek tisztátalanok soha."

No comments:

Post a Comment